Geschiedenis

Er was eens ….  

In de beginjaren ’60 start het gemeentebestuur van Sint-Lambrechts-Woluwe met een pilootproject voor kinderen met leermoeilijkheden in de lagere school.  Dit was één van de 1ste initiatieven in België voor deze kinderen op het niveau van het lager onderwijs.  In 1963 deed men dit voor het Franstalig onderwijs en in september 1964 voor het Nederlandstalig onderwijs.

Oude school

De oorspronkelijke gemeentelijke lagere school Vervloesem die én Nederlandstalige én Franstalige klassen had , onder éénzelfde directeur, werd omwille van de taalwet (30 juli 1963) opgesplitst. 

De Nederlandstalige leerlingen worden verdeeld over twee vestigingsplaatsen : de Prins Boudewijnschool (kleuterklassen en 2 klassen lager onderwijs en de Prinses Paolaschool (3 graadklassen lager onderwijs).  Mevr. Coutereel werd de 1ste directrice van de Nederlandstalige school.

De Prinses Paolaschool werd geopend op 1 september 1964.  Deze school had op dat ogenblik 1 klasje voor kinderen met leerstoornissen en/of leermoeilijkheden.  Deze klas bevond zich  in de vestigingsplaats Prins Boudewijnschool. 

Op 1 september 1965 werd er al een tweede klas opgericht voor kinderen met leermoeilijkheden.  Initiatiefnemers voor deze klassen waren de heren Donald Fallon (burgemeester) en Pierre Jonnart (schepen van onderwijs). 

Een kinderpsychologe Dr. Anne Coen-Gelders en een kinderpsychiater Dr. Paul Lievens werden aangesteld om de leerlingen te begeleiden.  In 1970 telde de school reeds 3 klasjes voor leerlingen met leerstoornissen.  De begeleiding van de leerlingen  werd verder uitgebreid door de aanstelling van een logopediste.  Mevr. Ingrid De Waele nam deze taak in oktober 1970 op zich.

Dit initiatief van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe toonde dat zij reeds  lang voor de goedkeuring van de wet op het buitengewoon en het geïntegreerd onderwijs in juli 1970, het belang inzagen om klassen in te richten die mits een meer geïndividualiseerde aanpak meer kansen boden aan leerlingen met leermoeilijkheden. 

Container school

In 1974 kwam er dan eindelijk een splitsing tussen het gewoon basisonderwijs en het buitengewoon lager onderwijs.  Het buitengewoon onderwijs kreeg een aparte directie  mevr. Maria Vandevenne-Dendievel.         1 september 1974 is dan ook de echte ontstaansdatum van de school.

In 1976 werd de heer Gilbert Baeke directeur van de “Gemeentelijk inrichting voor buitengewoon lager onderwijs” afgekort als G.I.B.L.O.  In 1977 werd door het schoolteam het boek “Kinderen met leermoeilijkheden” gepubliceerd.

In december 1980 wordt het paramedisch team opnieuw uitgebreid met een kinisiste.  Mevr. Katleen Smets werd hiervoor aangesteld.  In 1984 wordt zij vervangen door mevr. Nicole Maenhout.

In maart 1981 krijgt de school een meer kindvriendelijke naam “Klim Op-School”.  Deze naam verwijst niet alleen naar de klimopplanten die werden aangeplant maar vooral naar het pedagogisch en psychologisch opklimmen van de kinderen.  Aan de nieuwe naam is een verhaal verbonden.

Tijdens de jaren ‘80 en ‘90 organiseert de school enkele studiedagen in samenwerking met interne en externe sprekers met eraan verbonden tentoonstellingen die de werking van de school illustreren.  Door de goede faam en bekendheid van de school neemt het leerlingenaantal toe.

In september 2002 gaat meester Baeke op TBS en wordt mevr. Mariet Vandersmissen de nieuwe directeur van de school.

In 2003 wordt het paramedisch team opnieuw uitgebreid door de aanstelling van een orthopedagoge.

Speel[plaats

In september 2008 wordt mevr. Elke Verlinden de volgende directie van de school.  Zij zal deze functie uitoefenen tot september 2015.  Vanaf dan tot op heden is mevr. Béatrice Missotten de directie van de school.

Op 12 maart 2014 wordt het M-decreet goedgekeurd.  Het M-decreet heeft als doel meer kinderen met een beperking een plaats geven in het gewoon onderwijs.  Ze krijgen recht op redelijke aanpassingen om in een gewone school gewoon onderwijs te kunnen volgen.  Er zijn richtlijnen voor het zorgbeleid die de scholen dienen te volgen.  Men verwacht dat het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs sterk zal verminderen.  De vrijgekomen ambten zullen worden ingezet om leerkrachten of leerlingen te ondersteunen in het gewoon onderwijs.  Hiervoor worden ondersteuningsnetwerken opgezet. 

Op 1 september 2015 treedt het M-decreet in voege.  De benaming type 1 en type 8 bestaat niet meer en wordt vervangen door type basisaanbod.  Vanaf september 2017 maakt de school ook deel uit van het ONW centrum (ondersteuningsnetwerk centrum).

Speelplaats

In september 2017 verhuist de school naar tijdelijke containerklassen op de bestaande site in het vooruitzicht van een nieuwbouw.